Blogosfera

Będę wam panował, jak długo tylko zechcę

Data dodania: 2012-12-04 11:39

Tak zdaje się ogłaszać swoją decyzję o ponownym kandydowaniu w wyborach o urząd prezydenta Wrocławia Rafał Dutkiewicz. Jak ja to oceniam? Jest to ucieczka do przodu od aktualnych kłopotów prezydenta z zadłużeniem miasta, sporem z wykonawcami ważnych inwestycji, śledztwem prokuratury w sprawie nielegalnego finansowania kampanii wyborczej itp. Kandydat twierdzi, że nikogo się nie boi i z każdym wygra. Buta prezydenta przybiera na sile jak widać.
Co by było, gdyby prezydent Dutkiewicz wygrał wybory? Wszystko było by po staremu. Rządziłaby ta sama, już od 22 lat, ekipa: znużona władzą, rozleniwiona, zamknięta we własnych kręgach, otoczona grupą pretorian i traktująca Wrocław jako źródło zarabiania pieniędzy dla siebie i swoich znajomych. Ratusz wymaga przewietrzenia, a wrocławianie na gwałt potrzebują dobrego gospodarza, a nie wizjonera szastającego publicznym groszem. Wrocław potrzebuje prezydenta, który będzie wsłuchiwał się w głos wyborców, a nie karmił ich propaganda sukcesu.

Wszystko w rękach wyborców. Jeżeli wrocławianie są naprawdę społeczeństwem otwartym to wybiorą przyszłość. Prezydent Dutkiewicz reprezentuje przeszłość. A Wrocław potrzebuje świeżego oddechu. Prezydent Dutkiewicz nie da go. Jeżeli obecnemu prezydentowi zależy na dobru wrocławian, powinien już dać sobie spokój z ponownym kandydowaniem. Jeden z internautów na wieść o decyzji Rafała Dutkiewicza napisał tak: …”I diabli wzięli dobry nastrój na święta”.

Czesław Cyrul.